La DOP Oli Terra Alta organitza un showroom d’alta gastronomia a Barcelona

La DOP Oli Terra Alta organitza un showroom d’alta gastronomia a Barcelona

L’acte se celebrarà al Palau Robert amb l’objectiu de donar a conèixer la varietat d’oliva empeltre

Dilluns, 16 de maig a les 18:30 h, el Palau Robert de Barcelona acollirà la celebració de la IV Jornada Professional i Showroom de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli Terra Alta. La sessió, inclourà una mostra i degustació de plats preparats amb oli verge extra de la varietat empeltre. Es preveu la participació de nou empreses que fusionaran tradició i alta gastronomia.

Josep Pere Colat Clua, president de la DOP Oli Terra Alta, i Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, donaran el tret de sortida a la jornada. Just després, el doctor Eduard Escrich oferirà una conferència sobre els beneficis per a la salut de l’oli d’oliva. A partir de les 19 h, els jardins del Palau Robert acolliran un showroom amb diverses propostes d’aperitius elaborats amb productes de qualitat: amanida amb tonyina fresca confitada, cuixetes de guatlla amb escabetx, patates braves al caliu amb romesco, vedella curada i fumada amb parmesà, entre altres propostes. Tots els plats estaran cuinats amb olis d’oliva verge extra de la denominació.

Amb aquesta activitat, la DOP Oli Terra Alta vol donar a conèixer les propietats culinàries i sensorials de la varietat d’oliva empeltre. És previst que hi participin un centenar de professionals del sector, des de comunicadors gastronòmics –—food bloggers, editors i periodistes especialitzats— a professionals de la restauració, sommeliers, representants de cadenes de distribució i centres de recerca i investigació. 

Les singularitats de la DOP Oli Terra Alta // Els municipis que composen la zona de demarcació geogràfica de la DOP Oli Terra Alta són dins de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, a on se situen les 21 entitats envasadores-comercialitzadores adscrites a la denominació d’origen. La superfície de conreu dedicada a l’oliverar en aquestes comarques és d’unes 7.000 hectàrees –de les quals, 4.000 estan adscrites a la DOP- i la producció mitjana d’oli d’oliva verge extra és de 4.000 tones -certificat per la DOP, unes 800 tones. El 90% de la producció es destina al mercat nacional.

Els verges extra de la DOP Oli de Terra Alta són produïts a partir de la varietat empeltre i amb una petita participació d’altres com l’arbequina, la morruda i la farga. El resultat són olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa, d’un color groguenc, d’intensitat entre lleugera i mitjana, dolcencs, un pèl amargs i picants, i amb certa astringència. Tenen connotacions aromàtiques que recorden l’ametlla i la nou verda. Al principi de la recol·lecció presenten un gust afruitat, que es va tornant més dolç a mesura que avança la campanya. Sota una producció pràcticament en secà, la recol·lecció comença a mitjan novembre i es prolonga generalment fins al febrer. Les olives són molturades dins de les 24 hores següents a la seva recol·lecció, per evitar alteracions de l’acidesa de l’oli.

Premsa i comunicació:
Esther Benet / Tel. 650 51 74 19 / premsa@dopoliterraalta.cat

PROGRAMA

MENÚ DEGUSTACIÓ

Us deixem, a continuació, algunes de les imatges de la jornada.