L’OOVE empeltre DOP Oli Terra Alta omnipresent al GastroMar 2023

El xef Paco Pérez obrirà oficialment les jornades que en la seva 3a edició comptaran amb més de 40 professionals de la mar, de la ciència i de l’alta cuina com ara Joan Roca, Xavier Pellicer, Sílvia Anglada o Carlota Claver. L’Or líquid impregnarà l’alta cuina a les jornades.
Durant els tres dies es cuinarà en directe amb el producte estrella de la Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta l’OOVE empeltre, i a més, es debatrà sobre la sostenibilitat del Mediterrani, la versatilitat d’espècies de mar poc conegudes i altres temes del present i del futur de la cuina marinera
Tot ja és a punt per a la celebració de la 3a edició de GastoMar l’Ampolla -del 12 al 14 de març, les jornades professionals gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de territori, la sostenibilitat, la cuina marinera, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre. Un esdeveniment que enguany comptarà amb més de 40 professionals, entre ponents i xefs de la talla de Paco Pérez (Miramar ** i Enoteca **), Joan Roca (Celler de Can Roca ***), Jeroni Castell (Les Moles *), Joel Castanyé (La Boscana *), Nicolás de la Vega i Francesc Beltri (Slow and Low *), Joseba Cruz (Le Clandestin), Joan Capilla (L’Algadir del Delta), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer), Carlota Claver (La Gormanda) i Sílvia Anglada (Es Tast de Na Sílvia).
Organitzades per l’Ajuntament de l’Ampolla, Fundació Alícia i Repicat Sc, GastroMar l’Ampolla 2023 serà, possiblement, l’edició amb més xefs amb estrella Michelin i altres reconeixements internacionals, així com també la més didàctica -i científica- de totes les celebrades fins ara.
De la jornada popular a les ponències científiques GastroMar l’Ampolla arrencarà la tarda del diumenge 12 amb unes sessions obertes a tots els públics. El xef Jeroni Castell, de Les Moles (Ulldecona), oferirà un showcooking amb l’ostra de l’Ampolla com a protagonista amb l’OOVE empeltre de la DOP Oli Terra Alta, mentre que el xocolater Oriol Balaguer posarà el punt més dolç de les jornades, amb una demostració de com fer “una ostra sorpresa”.
El xef Paco Pérez l’encarregat d’obrir oficialment les jornades professionals el dilluns 13 de març, amb un showcooking i ponència sobre la creativitat i les noves tècniques de la cuina marinera d’avantguarda. A partir d’aquí, i durant dos dies, GastroMar l’Ampolla oferirà més d’una vintena de ponències i demostracions culinàries, algunes d’elles en paral·lel en dos escenaris diferents, consolidant l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta de l’Ebre.
I és que, l’objectiu de les jornades torna a ser posar sobre l’escenari les grans possibilitats culinàries de les diverses espècies marines del nostre entorn, algunes poc utilitzades o desconegudes, i debatre sobre el consum responsable del peix en la restauració del present i del futur, sobre comunicació sostenible o sobre alimentació saludable, entre altres temes.
De fet, GastroMar l’Ampolla es converteix en un gran altaveu per a donar a conèixer com la ciència pot ajudar a la cuina, i com es pot fer una cuina responsable, sostenible i saludable. Així, el punt de vista i anàlisi més científic i acadèmic vindrà de la mà dels científics de l’IRTA la Ràpita i Monells; dels experts de la Fundació Alícia; del col·lectiu GALP Terres de l’Ebre/Mar de l’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer); de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona, i de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, entre d’altres. A més, també es podran veure i escoltar a elaboradors d’altres productes com l’oli verge extra que formen part de la riquesa natural de les Terres de l’Ebre.
GastroMar, que es torna a celebrar a l’Hotel Flamingo de l’Ampolla, es podrà seguir via streaming pel canal de youtube GastroEvents i per TV al Canal Terres de l’Ebre. En tot cas, són jornades obertes a tots els públics, i més especialment als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar amb els xefs i conferenciants.
Els seus objectius principals és fomentar l’ús i consum dels productes mariners, especialment els del Delta de l’Ebre, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes, i temes com l’alimentació responsable, la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar. Així com, donar visibilitat i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d’arreu, d’elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes, utilitzant aquests productes.


