La DOP Oli Terra Alta rep 2 premis als millors olis de qualitat dels 3 possibles premis CDO 2023

La DOP Oli Terra Alta rep 2 premis als millors olis de qualitat dels 3 possibles premis CDO 2023

La qualitat del olis d’oliva verge extra de les denominacions d’origen protegides (DOP) de la demarcació de Tarragona s’ha vist recompensada, un any més, amb els Premis CDO que atorga el Centre de Desenvolupament de l’Oli, gestionat per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus.

Enguany la DOP Oli Terra Alta s’endú dos premis dels tres possibles guardons Premis CDO 2023 de les tres DOP presents a la demarcació. En concret, en la categoria d’afruitat verd dolç, el premi ha estat per a Identitat Extra Virgin Olive Oil d’Horta de Sant Joan (DOP Terra Alta) i en la categoria d’afruitat verd amarg, el premi és per a l’Agrícola i secció de Crèdit Sant Josep SCCL de Bot (DOP Terra Alta) . També es fa un reconeixement a l’Escola Agrària de Gandesa per la seva tasta d’elaboració d’olis de qualitat als
alumnes del cicle mitjà i superior d’elaboració olis.
Els guardons arriben enguany a la seva 17a edició i s’hi han presentat un total de 23 almàsseres de les Denominacions d’Origen Protegides presents al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès; DOP Oli de Terra Alta, DOP Siurana i DOP oli Baix Ebre – Montsià.
L’acte, en format presencial i també telemàtic a través del canal de Youtube de la Diputació, s’ha dut a terme aquest dijous, 4 d’abril al vespre al Palau Bofarull de la Diputació a Reus. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, han presidit l’acte, al qual també hi han assistit la diputada de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer; el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio; la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat a Tarragona, Glòria Tibau i els presidents de les DOP Oli de Terra Alta, Josep Pere Colat; Oli del Baix Ebre-Montsià, Josep Lluís Cardona, i Siurana, Antoni Galcerán.
Durant l’acte, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha destacat l’aposta del consistori reusenc “per donar suport al sector agroalimentari i promoure les oportunitats en l’àmbit rural” i ha reconegut la capacitat d’aquests premis “de vertebrar un espai de trobada i de diàleg permanent amb el sector, amb la voluntat de reforçar la presència dels nostres olis al món, el reconeixement de les seves qualitats d’excepció i la seva capacitat d’expressar el territori”.

De la seva part, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat la ‘importància d’aquests premis per posar en valor la feina dels pagesos i pageses’, i també el suport de la Diputació al sector agroalimentari com a motor econòmic, ‘accions com aquestes no només incideixen en l’aspecte econòmic, sinó també en el social i mediambiental, evitem l’abandonament dels conreus, frenem el despoblament de les zones rurals’.
Totes dues han donat l’enhorabona a totes i tots els participants als premis i han destacat que els guardons volen valorar l’esforç i la vocació de tots els productors d’oli d’oliva verge extra de la demarcació.

Fer costat al sector oleícola

El Centre de Desenvolupament de l’oli (www.reus.cat/cdo), gestionat per l’àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Reus i per la unitat de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, treballa per al coneixement, promoció i revalorització de la cultura de l’olivera, mitjançant diferents iniciatives al llarg de l’any. Els Premis CDO n’és una de les més destacades. Consisteixen en la compra, per part del Centre de Desenvolupament de l’Oli, dels olis embotellats guanyadors, en ampolles de 250ml, per un import de 1.500 euros a cadascuna de les categories. D’aquesta manera, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus poden promocionar-los a través de diferents accions. Al mateix temps, les almàsseres guanyadores poden fer menció del premi a l’etiqueta dels envasos de l’oli d’oliva verge extra, a la web i a lesxarxes socials.
Altres accions de suport vinculades als premis són la creació d’una capsa promocional amb les tres mostres guanyadores, que va acompanyada d’un fullet explicatiu amb les característiques organolèptiques dels olis guanyadors i una breu explicació de la proposta de tast dels olis.