La DOP Oli Terra Alta presidirà el tast de l’Oli de La Passió de Vilalba dels Arcs

La DOP Oli Terra Alta presidirà el tast de l’Oli de La Passió de Vilalba dels Arcs

El 23 de març  a les 19:00h la Denominació d’Origen Protegida Oli de la Terra Alta, conjuntament amb el Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs, organitza el tast de “l’Oli de la Passió” a la Confraria de Nostra Sra. De Gràcia  de la  de Vilalba dels Arcs. És un projecte que es va iniciar a l’any 2015 on l’oli pren protagonisme com a producte autòcton del municipi i de la comarca en general, a l’igual que el vi, i es vincula amb la representació de la Passió, declarada Patrimoni Festiu de Catalunya i Festa d’Interès Comarcal de la Terra Alta.

Si la campanya ho permet es realitza un tast de l’oli produït expressament per la Passió si no es realitza el tast amb el producte d’elaboradors locals. L’oli de la Passió és un  oli de la varietat empeltre procedent d’oliveres centenàries, que es premsa a la pedra i es conserva en àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia. Cal destacar que tot el procés és artesanal, des de la seva recol·lecció fins al filtrat i l’emmagatzematge, a símil del procés durant l’època romana. Aquestes àmfores són una reproducció de les troballes que van tenir lloc al jaciment arqueològic Turó del Calvari del mateix municipi i que daten del 600aC.

A la representació de la Passió, durant l’escena del Sant Sopar, l’oli hi és present juntament amb el vi i el pa elaborat exclusivament pel Patronat de la Passió. És una escena amb gran contingut plàstic on convergeixen els productes del territori amb els usats durant l’època de Jesús. A més, l’oli s’utilitza com a font de llum durant la versió nocturna de Dijous Sant, ja que la representació s’il·lumina de forma natural.

“L’Oli de la Passió” serà tastat per primera vegada el Dissabte de Rams, en el marc d’un tast comentat on també hi seran protagonistes olis de diferents varietats  autòctones de Vilalba del Arcs i de la zona de producció de la DOP Oli de la Terra Alta: olis de varietat farga, morruda i arbequina. Així, durant l’acte es podran identificar els seus atributs afruitats i característiques singulars de cadascun.

Els membres del comitè de tast seran el  Sr. Josep Pere Colat president  de DOP Oli de la Terra Alta; el Sr. Jordi Rius, Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya; la Sr. Antonio Cutrona Director de l’Escola Agrària de Gandesa; i també es comptarà amb la presència del president del Patronat de La Passió i l’alcaldessa de Vilalba dels Arcs.

Les representacions de la Passió de Vilalba dels Arcs tindran lloc el Dijous Sant a les 21:30h i el Dissabte Sant a les 17:00h. Es tracta d’una versió teatralitzada dels últims dies de la vida de Jesús que transcorre pels carrers i places del municipi. Durant la Setmana Santa s’organitzen diversos actes complementaris amb l’objectiu de dinamitzar culturalment la comarca i donar a conèixer els productes del territori.

+INFO: LA PASSIÓ DE VILALBA DELS ARCS: www.lapassiodevilalba.com