La DOP Oli Terra Alta es promociona als Pirineusde Catalunya

La DOP Oli Terra Alta es promociona als Pirineusde Catalunya

Vallter 2000 i Camprodon acolliran aquest abril la XIX edició de GastroPirineus

Les cuines de totes les comarques pirinenques es veuran representades amb joves cuiners com Víctor Torres, de Les Magnòlies, o la veterania de xefs com Francesc Rovira, de la Fonda Xesc. Per primera vegada, les jornades de gastronomia i cuina dels Pirineus se celebraran en dues seus de la comarca del Ripollès, L’oli de la Denominació d’Origen Protegida oli Terra Alta aporta l’oli verge extra empeltre per maridar i cuinar totes aquestes sessions gastronòmiques. Una promoció del producte a l’altra punta de Catalunya.
Els pròxims 8 i 9 d’abril torna GastroPirineus, les Jornades Professionals de Gastronomia i de la Cuina dels Pirineus. En la seva 9a edició, i per primera vegada en la seva història, el certamen se celebrarà en dues seus. Així doncs, les jornades s’inauguraran el dilluns en l’estació d’esquí Vallter 2000 (Setcases) i es clouran a l’endemà en el restaurant Cal Marquès, de Camprodon.
D’aquesta manera, es donarà protagonisme als dos municipis de la comarca del Ripollès. I es farà, com ja és habitual, portant a l’escenari de GastroPirineus la cuina de muntanya i de territori amb producte de qualitat com el producte estrella de la Denominació d’Origen Protegida Oli de Terra Alta.
Aquesta edició, a més, serà una de les més transversals, amb representació de totes les comarques del Pirineu i Pre-Pirineu. Així, a l’escenari de GastroPirineus 2024 es podrà veure en directe la creativitat i innovació de joves xefs com Víctor Torres, de Les Magnòlies* (Arbúcies) i Quirat (Hotel Intercontinental de Barcelona), i la veterania i la tradició de la mà de cuiners com Francesc Rovira, de La Fonda Xesc* (Gombrèn), que cuinarà de la mà d’Arròs Bayo.

Reivindicant la cuina del territori

Però no seran els únics. Més d’una dotzena de professionals de la cuina reivindicaran la gastronomia del territori. I ho faran, com ja és habitual, amb sessions de cuina en directe i maridatges de vins i de productes del Pirineu, especialment de la comarca del Ripollès, i d’altres indrets de la geografia catalana. I és què, aquest esdeveniment, de caràcter anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir a productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i, per descomptat, xefs d’arreu dels Pirineus, i de la resta de
Catalunya, que representen l’amor i estima pel producte, la cuina i el territori.
De fet, GastroPirineus és una trobada professional que vol donar veu i protagonisme també a xefs menys mediàtics, però amb llarga i/o contrastada trajectòria. Així, l’escenari de Vallter 2000 acollirà les sessions de cuina en directe de Jordi Vila, del restaurant Can Jepet, de Setcases; o la d’Albert Formentí, de La Glorieta, de La Seu d’Urgell, en una sessió patrocinada pel consell comarcal Alt Urgell i Cadí. La cuina i els sabors aranesos arribaran amb Marcos Pedarròs, del restaurant Er Occitan, de Bossòst i d’Alejandro Borja
Pérez, del restaurant Eth Triton, d’Arties, en una sessió de la mà de Torisme Val d’Aran i el Gremi d’Ostaleria dera Val d’Aran. Mentre que el mar i muntanya el portarà a l’alta muntanya en Quim Casellas, de Casamar (Llafranc). Per la seva banda, en Jordi Àvila oferirà una dinàmica sessió per a mostrar les grans – i inèdites- possibilitats culinàries dels productes del segell Girona Excel·lent. La primera jornada es tancarà amb un sopar a l’Hotel La Coma de Setcases. Un àpat amb Producte del Ripollès i maridat amb vins i caves de Raventós i Blanc, que anirà càrrec dels xefs de l’Hotel La Coma, Jordi Vila (Can Jepet), i François Will (La Chaumière), i els joves estudiants de l’aula Hostaleria del Ripollès. La segona jornada se celebrarà al Restaurant Cal Marquès de Camprodón. Una jornada que obrirà “La cuina transfronterera de muntanya” d’Albert Boronat (Llívia), i que comptarà també amb la sessió de cuina de François Will, de La
Chaumière (FontRomeu-Odeillo-Via). Serà una jornada on els grans protagonistes, però, seran els productes de la terra i la cuina tradicional. Així, Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques (Pallars Jussà), oferirà una sessió titulada “Cuina de padrines amb forn de llenya”. Mentre que els joves de l’Aula Hostaleria del Ripollès i l’Institut Abat Oliba portaran els Productes del Ripollès a l’escenari en la sessió “Productes i territori”.
A GastroPirineus, a més, també es parlarà del que representa que Catalunya hagi estat designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Serà Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, l’encarregat dilluns de fer un repàs del que representa aquesta distinció pel territori, la cuina i el turisme enogastronòmic.

La cloenda del certamen, com és habitual, posarà la cirereta a dues jornades de cuina en directe i productes de la terra, i serà amb un dinar a Cal Marquès de la mà del seu xef, Jordi Guitart, i d’Albert Boronat.

Nou anys mantenint viva la cuina dels Pirineus

GastroPirineus va néixer el 2016 de la mà de GastroEvents, amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar amb valor la cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per a posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic que aporta identitat al territori. Des del seu inici es va plantejar com una trobada professional itinerant, per la qual cosa, any rere any recorre les diverses comarques dels Pirineus apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat. La primera edició es va estrenar el 2016 a la Seu d’Urgell. L’any següent es va traslladar a Alp i a Puigcerdà. Berga va ser la seu de la tercera edició, i va arribar a la Vall de Núria per celebrar la quarta edició. Els anys 2020 i 2021, tot i celebrar-se sense públic, les jornades es van retransmetre en directe des de Puigcerdà. El 2022 es va tornar a la presencialitat a la Vall de Núria, i el 2023 es va celebrar a l’estació de Port Ainé 2000.

NOTA: Les jornades es podran veure en directe via streaming des del canal de
Youtube de GastroEvents Online.