Clon Empeltre

La varietat ‘Empeltre’ és una de les més importants del NE d’Espanya. També, és dominant a les illes Balears. Els olis d’aquesta varietat són apreciats a la seva zona d’origen i, actualment, la majoria d’ells es comercialitzen sota tres DOP: ” Oli del Baix Aragó” (Terol), “Oli de la Terra Alta” (Tarragona) i “Oli de Mallorca” (Balears). Durant el període comprès entre 1998 a 2002 es va realitzar la selecció clonal – sanitària de la varietat – població ‘ Empeltre ‘, principalment, a la Vall de l’Ebre i les illes Balears. Aquest treball es va abordar dins d’un projecte coordinat amb cinc institucions autonòmiques (IRTA de Catalunya, Diputació General d’Aragó, ITG de Navarra, Conselleria d’Agricultura de Balears, Conselleria d’Agricultura de la C. Valenciana i Conselleria d’Agricultura de la Rioja), amb l’ajut econòmic de l’INIA – FEDER (CAO00-003 – C6) i, també, de les esmentades Autonomies.

Aquests equips van participar en la prospecció i preselecció dels arbres més interessants de les seves respectives regions (158) i, finalment, es van preseleccionar 16 clons, que destacaven per la seva alta i regular producció, i per les característiques del fruit (pes, relació polpa / os i rendiment gras) i l’oli d’oliva (àcids grassos i contingut d’esterols, principalment el delta -7 – estigmastenol). Els esmentats clons es van propagar entre 2002 i 2003 per estacatge semillenyós i, el 2004, es va plantar dos assaigs comparatius en diferents ecologies, un clon A a Catalunya (Gandesa) i un clon B a Aragó (Alcanyís). Es presenten els resultats preliminars de l’assaig de clons a Catalunya 2012.

L’any 2013 es realitza la plantació 1.5 hectàrea de Clons Standard (Clon A + Clon B) a una superfície del terme municipal de Batea (àmbit geogràfic de la DOP Oli Terra Alta) amb un quadre de plantació de 7 x 6. El clon seleccionat d’Empeltre suposarà una millora per al sector oleícola d’algunes regions ja productores d’aquesta varietat i amb molta incidència a la Terra Alta, donat que moltes plantacions tenen reg de suport.